Rekenen voor Beelddenkers met Sesamstraat

Dit is het favoriete lied van mijn meisje. Ik zelf zing ook lekker uit volle brost mee.

Maar wist je dat je op deze manier (onbewust) bezig bent met rekenen? Graag wil ik jou als leerkracht of ouder inspireren om het onbewuste, bewust te maken. Sesamstraat heeft een aantal jaar geleden samen met het SLO een prachtige lessenserie gemaakt bij verschillende (reken)liedjes behorende bij de filmpjes uit Sesamstraat. Door op de volgende link te klikken kom je alle lessen tegen: Rekenen in Sesamstraat. Ik maak van deze lessenserie veelvuldig gebruik in mijn huidige kleuterklas. We hebben veel plezier en werken ook nog eens aan de volgende rekendomeinen:

getalbegrip meten meetkunde
1. Heksenlied x
2. Acht kleine kusjes x
3. Purk leert tellen x
4. Telmachine x
5. Dobbelen x
6. Zeg zal ik je eens… x
7. Tommie en de tegels x
8. Ook in het huisje x
9. Een toren tot je oren x
10. Hoog en laag x
11. Lekker leunen x
12. Vol x
13. 2 Pino x x
14. Snoep kopen x x
15. Beker x x
16. Klokkijken x
17. Zwart wit x
18. Vroeger x
19. Vijftig minuutjes x
20. Klokken van Aart x
21. Naast de winkel x
22. Op de kop x
23. Schat x
24. Schaduw x
25. Spiegeltje x
26. Vormen x

Figuur 2. Overzicht van filmpjes en rekendomeinen

Onderstaande tekst en boven getoonde figuur zijn overgenomen uit: Rekenen in Sesamstraat, toelichting bij de filmpjes van Sesamstraat, SLO, 2012, pagina 6. 

Noot:

belevend leren voor beelddenkers met rekenen-sesamstraat-“Hele jonge kinderen met een beginnende rekenontwikkeling kijken anders naar de filmpjes en zullen anders reageren dan kinderen in groep 3 of kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. De filmpjes bieden voldoende mogelijkheden om te leren, ieder op eigen niveau. Bij de suggesties voor extra rekenactiviteiten leest u hier meer over.”

Wil je direct naar de filmpjes kijk dan op de volgende site: http://www.nps.nl/nps/sesamstraat/filmpjes/ (er zijn ook leuke andere thema’s op te vinden).

Share Button

, , , , , , , ,

Comments are closed.