Ben ik in beeld?

tv kijkenDe televisie staat aan. Roan zit helemaal in het programma dat hij aan het kijken is. Vanuit de keuken vraagt zijn moeder of hij zijn jas wil aan gaan trekken. Ze gaan bijna naar school. Er komt echter, tot grote ergernis van moeder,  geen reactie.  Wanneer ze voor het beeld gaat staan, probeert Roan om haar heen toch naar het programma te kijken. Roan is zo “verbonden” met het televisieprogramma dat hij kijkt, dat het moeite kost om er los van te komen.

Tip voor de moeder van Roan;  probeer contact te maken met Roan als het programma dat hij kijkt afgelopen is. Maak dus duidelijke afspraken van te voren. “Je mag dit programma kijken en daarna gaan we naar school”. Dit scheelt veel ergernissen aan beide zijden.

Hoogsensitieve kinderen en/of kinderen die in beelden denken, kunnen zich snel verbinden met wat er op de televisie (of in een boek)  gebeurt. Ze kunnen zich identificeren met een van de (hoofdrol)spelers of met het geen er gebeurt. Dit kan een voordeel zijn als het gaat om het onthouden van nieuwe stof. Denk maar eens aan programma’s als Freek in het wild, Dora, Angelina Ballerina of klokhuis. Of als ze zich tijdens de geschiedenisles kunnen identificeren met een jongen uit de oertijd.  Het kan echter onhandig zijn als er nog meer op het programma staat, zoals op tijd op school zijn of avond eten. Bedenk als ouder dat je kind dit vaak overkomt. Het plaagt jou niet. Maak van te voren duidelijke en overzichtelijke afspraken. Je mag lezen tot de kookwekker afgelopen is. We stoppen met tv kijken na dit programma.

Wil je meer weten over kinderen die in beelden denken? Lees dan eens het boek DENKEN IN BEELDEN.

Wil je meer lezen over Hoogsensiteve kinderen? Bekijk dan de site: www.wijzeouders.nl

Share Button

, , ,

Comments are closed.