5 tips om je beelddenker door de CITO te helpen!

Rust, ruimte, overzicht en tijd … dat is alles wat ik als beelddenker nodig heb.

Zo gaat het ook bij onze kleine spruitjes. Zeker als het gaat om het maken van een (CITO)toets.

Maar hoe kunnen we kinderen nu zo begeleiden dat dit ook gebeurt? Dat ze overzicht kijgen over de toets die ze maken? Dat ze de rust en de ruimte voelen om alle tijd te pakken die ze nodig hebben om een toets tot een succes te maken? We gunnen het ze immers dat ze (ook of juist) op toetsten kunnen laten zien wat ze in zich hebben!

 

Ik heb hierbij 5 tips op een rijtje gezet om beelddenkers door de CITO te helpen!

<—– Download hier het document voor beelddenkers.

 

Tip 1: Laat beelddenkers een keus maken in het wel of geen gebuik maken van de plaatjes in de toets. Sommige plaatjes zijn afleidend of geven zelf foutive informatie.

Tip 2: Tijdens de toets begrijpend lezen …. lees ik eerst één of twee vragen en daarna pas de tekst. Hierdoor zet ik mijn leerherenen aan. Ik lees gerechter en hoef tijdens het beantwoorden an mijn vragen niets teeds hele stukken opnieuw te lezen. Dit scheel tijd.

Tip 3: Ik leg even mijn handen op mijn buik en adem rustig een minuutje in en uit. Dit kan ik voor de toets doen, maar ook tijdens de toets als ik ergens van geschrokken ben of het antwoordt niet weet. Door een minuutje adem te halen geef ik mezelf rust, ruimte en de tijd om mijn leerhersen aan te zetten.

Tip 4: Leg een leeg wit blad over een deel van de toets. Al die letters en cijfers op twee pagina’s maken me soms draaierig. Ik ben steeds aan het nadeneken over en kijken naar de andere pagina. Dit zorgt voor een onructig en vol hoofd. Ondhandig tijdens een toets.

Tip 5: Woordenschat uitbreiden doe je het beste door vaker het zelfde boek (voor) te lezen. Wanneer je vaker moeilijke woorden tegenkomt, ga je ze vanzelf meer begrijpen.

BONUS: Ik hak de woor-den tij-dens de spel-ling-toets in stuk-jes. Hierdoor ga ik rustiger lezen en lees ik minder over het foutive woord heen.

 

Mocht je kind meer begeleiding kunnen gebruiken? Kijk dan eens uit naar een CITO in BEELD coach bij jouw in de buurt.

Meer kinderen in jouw praktijk begeleiden rond om de CITO-toetsen? Wordt zelf een CITO in BEELD coach en meld je aan!

 

Met warme groet,

Tineke Verdoes

 

Share Button

, , , , , , ,

Comments are closed.